607.140 (18W) Macroeconomics

Wintersemester 2018/19

Anmeldefrist abgelaufen.

Erster Termin der LV
07.01.2019 10:00 - 13:00 , S.1.05
... keine weiteren Termine bekannt

Überblick

Lehrende/r
LV-Titel englisch
Macroeconomics
LV-Art
Vorlesung-Kurs (prüfungsimmanente LV )
Semesterstunde/n
3.0
ECTS-Anrechungspunkte
6.0
Anmeldungen
23 (30 max.)
Organisationseinheit
Unterrichtssprache
Englisch
LV-Beginn
07.01.2019
eLearning
zum Moodle-Kurs

LV-Beschreibung

Intendierte Lernergebnisse

Introduction to macroeconomics. 

Lehrmethodik

Every unit will consist of a theoretical (lecture) part and a practical part where students will be required to present the solution to pre-assigned exercises.

Inhalt/e

  1. Introduction to macroeconomics
  2. The goods market
  3. Financial markets
  4. The IS-LM model
  5. The IS-LM model in an open economy
  6. Output, the interest and the exchange rate
  7. The labour market
  8. The AS-AD model
  9. The Phillips curve and the natural rate of unemployment and inflation
  10. Inflation, money growth and the real rate of interest     
  11. The medium run in an open economy
  12. Long run growth
  13. Expectations
  14.  Europe: past, present and future

Literatur

O.Blanchard, A. Amighini, F. Giavazzi, Macroeconomics. A European Perspective, 2nded., Pearson Education, Harlow 2013.

Prüfungsinformationen

Prüfungsmethode/n

  1. Final examination (in English) (50 %). 
  2. Preparation of weekly assignments for the practical part (40%).
  3. Positive assessment of the participation in the discussions (10 %).
  4.  Regular attendance.

Prüfungsinhalt/e

Note on the participation in the discussions: Questions for a better understanding of the presentations and the text can be asked anytime. 

Note on the preparation: Reading the respective chapters in the textbook prior to the lessons is strongly recommended. We recommend you use the homepage related to the textbook and the literature and links indicated there and in the book.

Beurteilungskriterien/-maßstäbe

  1. Final examination (in English) (50 %). 
  2. Preparation of weekly assignments for the practical part (40%).
  3. Positive assessment of the participation in the discussions (10 %).
  4.  Regular attendance.

Beurteilungsschema

Note/Grade Benotungsschema

Position im Curriculum

  • Bachelorstudium Betriebswirtschaft (SKZ: 518, Version: 18W.1)
    • Fach: Volkswirtschaftslehre (Pflichtfach)
      • 3.3 Volkswirtschaftslehre III: Makroökonomik ( 0.0h VC / 6.0 ECTS)
        • 607.140 Macroeconomics (3.0h VC / 6.0 ECTS)
          Absolvierung im 2., 3. Semester empfohlen
  • Bachelorstudium Angewandte Betriebswirtschaft (SKZ: 518, Version: 14W.3)
    • Fach: Grundlagen der Volkswirtschaftslehre (Pflichtfach)
      • §9(1) Makroökonomik ( 3.0h VC / 6.0 ECTS)
        • 607.140 Macroeconomics (3.0h VC / 6.0 ECTS)
  • Bachelorstudium Angewandte Betriebswirtschaft (SKZ: 518, Version: 12W.1)
    • Fach: Grundlagen der Volkswirtschaftslehre (Pflichtfach)
      • Makroökonomik ( 3.0h VC / 6.0 ECTS)
        • 607.140 Macroeconomics (3.0h VC / 6.0 ECTS)
  • Bachelorstudium Informationsmanagement (SKZ: 522, Version: 17W.1)
    • Fach: Volkswirtschaftslehre (Wahlfach)
      • 8.3 Volkswirtschaftslehre ( 0.0h XX / 8.0 ECTS)
        • 607.140 Macroeconomics (3.0h VC / 6.0 ECTS)
          Absolvierung im 5., 6. Semester empfohlen

Gleichwertige Lehrveranstaltungen im Sinne der Prüfungsantrittszählung

Wintersemester 2019/20
  • 607.140 VC Makroökonomik (3.0h / 6.0ECTS)
Sommersemester 2019
  • 607.140 VC Macroeconomics (3.0h / 6.0ECTS)
Sommersemester 2018
  • 607.140 VC Makroökonomik (3.0h / 6.0ECTS)
Wintersemester 2017/18
  • 607.140 VC Macroeconomics (3.0h / 6.0ECTS)
Sommersemester 2017
  • 607.140 VC Makroökonomik (3.0h / 6.0ECTS)
Wintersemester 2016/17
  • 607.140 VC Macroeconomics (3.0h / 6.0ECTS)
Sommersemester 2011
  • 607.140 VO Makroökonomik (2.0h / 3.0ECTS)
Sommersemester 2010
  • 607.140 VO Makroökonomik (2.0h / 3.0ECTS)
Sommersemester 2009
  • 607.140 VO Makroökonomik (2.0h / 3.0ECTS)
Sommersemester 2008
  • 607.140 VO Makroökonomik (2.0h / 3.0ECTS)