602.977 (24W) Entrepreneurship: Trends, theories, practices

Wintersemester 2024/25

Registration deadline has expired.

First course session
09.10.2024 08:15 - 11:15 B12a.1.4.1 On Campus
... no further dates known

Overview

Lecturer
Course title german Entrepreneurship: Trends, Theorien, Praktiken
Type Lecture - Course (continuous assessment course )
Course model Attendance-based course
Hours per Week 2.0
ECTS credits 4.0
Registrations 11 (25 max.)
Organisational unit
Language of instruction Deutsch
possible language(s) of the assessment German
Course begins on 09.10.2024
eLearning Go to Moodle course

Time and place

List of events is loading...

Course Information

Intended learning outcomes

Studierende erhalten im Kurs einen fundierten Überblick über aktuelle Themen des Entrepreneurships. Studierende kennen nach erfolgreichem Kursabschluss relevante Theorien, um unternehmerisches Verhalten zu verstehen und zu erklären. Sie erhalten einen guten Überblick über aktuelle Methoden des Entrepreneurships und lernen einzelne Tools anzuwenden. Weiters erwerben sie Wissen über relevante Teilbereiche des Entrepreneurships wie Digital Entrepreneurship, Social Entrepreneurship und Green Entrepreneurship.


Teaching methodology

Input durch den Vortragenden, Diskussion in Kleingruppen und im Plenum, Lesen und reflektieren ausgewählter Literatur 

Course content

  1. Entrepreneurship: Theorien, Perspektiven, Entwicklungen
  2. Entrepreneurial Opportunity & Entrepreneurial Learning
  3. Entrepreneurship Ecosystem
  4. Lean Konzepte im Kontext von Entrepreneurship und Innovation
  5. Impact Entrepreneurship
  6. Digital Entrepreneurship
  7. Academic Entrepreneurship & Spin-Offs sowie Entrepreneurial Learning from Failure

Literature

Wissenschaftliche  Artikel, die für die im Kurs behandelten Themen relevant sind, werden zu  Beginn der LV bekannt gegeben und in Moodle zur Verfügung gestellt. Es werden  primär englische Texte verwendet.

Examination information

Im Fall von online durchgeführten Prüfungen sind die Standards zu beachten, die die technischen Geräte der Studierenden erfüllen müssen, um an diesen Prüfungen teilnehmen zu können.

Examination methodology

Präsentation,  Abschlussklausur (Multiple Choice), Aktive Kursteilnahme

Examination topic(s)

LV-Inhalte

Assessment criteria / Standards of assessment for examinations

jeder Teil muss positiv erfüllt sein

Grading scheme

Grade / Grade grading scheme

Position in the curriculum

  • Master's degree programme Applied Business Administration (SKZ: 918, Version: 12W.4)
    • Subject: Entrepreneurship I (Compulsory elective)
      • Entrepreneurship & Innovation Management ( 2.0h VC / 2.0 ECTS)
        • 602.977 Entrepreneurship: Trends, theories, practices (2.0h VC / 4.0 ECTS)
  • Master's degree programme Business Administration (SKZ: 918, Version: 22W.1)
    • Subject: Entrepreneurship (Compulsory elective)
      • 13.1 Entrepreneurship 1 ( 0.0h KS, VC, VI, VO, SE / 4.0 ECTS)
        • 602.977 Entrepreneurship: Trends, theories, practices (2.0h VC / 4.0 ECTS)
          Absolvierung im 2., 3., 4. Semester empfohlen
  • Master's degree programme Applied Cultural Analysis and Transcultural Studies (SKZ: 842, Version: 22W.1)
    • Subject: Entrepreneurship (Compulsory elective)
      • 13.1 Entrepreneurship I ( 0.0h KS, VC, VI, VO, SE / 4.0 ECTS)
        • 602.977 Entrepreneurship: Trends, theories, practices (2.0h VC / 4.0 ECTS)
  • Master's degree programme Information Management (SKZ: 922, Version: 19W.1)
    • Subject: Innovation Management and Entrepreneurship (Compulsory elective)
      • 6.3.1 Innovation Management and Entrepreneurship 1 ( 0.0h VO, VI, VC, KS, SE / 4.0 ECTS)
        • 602.977 Entrepreneurship: Trends, theories, practices (2.0h VC / 4.0 ECTS)
          Absolvierung im 1., 2., 3., 4. Semester empfohlen
  • Master's degree programme Information Management (SKZ: 922, Version: 23W.1)
    • Subject: Innovation Management and Entrepreneurship (Compulsory elective)
      • 6.3.1 Innovation Management and Entrepreneurship 1 ( 0.0h KS, VC, VI, VO, SE / 4.0 ECTS)
        • 602.977 Entrepreneurship: Trends, theories, practices (2.0h VC / 4.0 ECTS)
          Absolvierung im 1., 2., 3., 4. Semester empfohlen
  • Master's degree programme Cross-Border Studies (SKZ: 584, Version: 22W.1)
    • Subject: Betriebswirtschaft und Entrepreneurship - 1 (Compulsory elective)
      • I.6.12 SBWL Innovationsmanagement und Entrepreneurship I ( 0.0h VO, VI, VC, KS / 4.0 ECTS)
        • 602.977 Entrepreneurship: Trends, theories, practices (2.0h VC / 4.0 ECTS)
  • Master's degree programme Cross-Border Studies (SKZ: 584, Version: 22W.1)
    • Subject: Betriebswirtschaft und Entrepreneurship (Compulsory elective)
      • II.6.12 SBWL Innovationsmanagement und Entrepreneurship I ( 0.0h VO, VI, VC, KS / 4.0 ECTS)
        • 602.977 Entrepreneurship: Trends, theories, practices (2.0h VC / 4.0 ECTS)

Equivalent courses for counting the examination attempts

This course is not assigned to a sequence of equivalent courses