601.910 (24W) Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III)

Wintersemester 2024/25

Registration deadline has expired.

First course session
10.10.2024 08:15 - 11:30 HS A On Campus
... no further dates known

Overview

Lecturer
Tutor/Tutors
Course title german Einführung Entrepreneurship & Innovation (ABWL III)
Type Lecture
Course model Attendance-based course
Hours per Week 2.0
ECTS credits 4.0
Registrations 423
Organisational unit
Language of instruction Deutsch
possible language(s) of the assessment German
Course begins on 10.10.2024
eLearning Go to Moodle course
Seniorstudium Liberale Yes

Time and place

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Course Information

Intended learning outcomes

Kenntnis der Grundbegriffe, Teilbereiche und Werkzeuge aus Entrepreneurship und Innovation. Fähigkeit, das Erlernte auf praxisrelevante Fälle anzuwenden.

Teaching methodology

Vortrag,  tlw. freiwillige Online-Aufgaben

Course content

  1. Einführung - Erneuerung als Ausgangspunkt
  2. Grundbegriffe und Systematisierung
  3. Opportunity als Ausgangspunkt für Innovation und Entrepreneurial Activities
  4. Innovationen durch Start-ups
  5. Innovationen durch bestehende Unternehmen
  6. Innovationsprozess

Prior knowledge expected

Grundlagen der Betriebswirtschaftslehre sind von Vorteil - allerdings bemühen wir uns, auch Studierenden ohne Wirtschafts-Hintergrund eine verständliche Einführung in unser Fach zu bieten.

Curricular registration requirements

Keine

Literature

Wird in Moodle bekannt gegeben und ist prüfungsrelevant!

Examination information

Im Fall von online durchgeführten Prüfungen sind die Standards zu beachten, die die technischen Geräte der Studierenden erfüllen müssen, um an diesen Prüfungen teilnehmen zu können.

Examination methodology

Vorlesungsprüfung iRd sicheren Prüfungsumgebung (SPU).

Examination topic(s)

Vorlesungsinhalte inkl. angegebener Literatur.

Assessment criteria / Standards of assessment for examinations

Leistung im Rahmen der VO-Prüfung;
Bonuspunkte auf positive VO-Prüfung anrechenbar.

Grading scheme

Grade / Grade grading scheme

Position in the curriculum

  • Bachelor's degree programme Business Administration (SKZ: 518, Version: 18W.1)
    • Subject: Allgemeine Betriebswirtschaftslehre (Compulsory subject)
      • 1.3 ABWL III: Entrepreneurship und Innovation ( 0.0h VO, VI / 4.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
          Absolvierung im 1., 2., 3. Semester empfohlen
  • Bachelor's degree programme Applied Cultural Studies (SKZ: 642, Version: 16W.2)
    • Subject: Kulturmanagement (Compulsory subject)
      • Grundlagen der BWL ( 0.0h XX / 4.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
          Absolvierung im 1., 2. Semester empfohlen
  • Master's degree programme Geography and Regional Studies: Regional Transformations (SKZ: 855, Version: 22W.1)
    • Subject: Entrepreneurship (Compulsory elective)
      • 8.1 Entrepreneurship 1 ( 0.0h VO / 4.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
  • Bachelor's degree programme Information Management (SKZ: 522, Version: 17W.1)
    • Subject: Grundlagen der BWL (Compulsory subject)
      • 1.9 Entrepreneurship ( 2.0h VO / 4.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
          Absolvierung im 4. Semester empfohlen
  • Bachelor's degree programme Management Information Systems (SKZ: 522, Version: 20W.2)
    • Subject: Grundlagen der Betriebswirtschaftslehre (Compulsory subject)
      • 1.10 Entrepreneurship und Innovation ( 0.0h VO, VI / 4.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
          Absolvierung im 4. Semester empfohlen
  • Bachelor's degree programme Information and Communications Engineering (SKZ: 289, Version: 22W.1)
    • Subject: Grundlagen der Wirtschaftswissenschaften (Compulsory elective)
      • 9b Ausgewählte Lehrveranstaltungen im Umfang von 12 ECTS-AP aus dem Pflichtfach "Allgemeine Betriebswirtschaftslehre" des Bachelorstudiums "Betriebswirtschaft" ( 0.0h VO, VI, VC / 12.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
          Absolvierung im 3., 4., 5., 6. Semester empfohlen
  • Bachelorstudium Informationstechnik (SKZ: 289, Version: 17W.1)
    • Subject: Grundlagen der Wirtschaftswissenschaften (Compulsory elective)
      • 9b.1 Enterpreneurshiporientierte Einführung in die BWL ( 0.0h VC / 3.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
          Absolvierung im 3., 4. Semester empfohlen
  • Master's degree programme Information and Communications Engineering (ICE) (SKZ: 488, Version: 15W.1)
    • Subject: Management and Economics: Basic Courses (WI) (Compulsory elective)
      • Management and Economics: Basic Courses ( 0.0h VO, VK / 8.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
  • Bachelorstudium Technische Mathematik (SKZ: 201, Version: 17W.1)
    • Subject: Wirtschaft und Recht (Compulsory elective)
      • 17.2 Entrepreneurship ( 2.0h VO / 4.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
          Absolvierung im 2., 4., 6. Semester empfohlen
  • Bachelor's degree programme Business and Law (SKZ: 519, Version: 12W.3)
    • Subject: Grundlagen der Unternehmensführung (Compulsory subject)
      • Entrepreneurship ( 2.0h VO / 4.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
  • Bachelor's degree programme Business and Law (SKZ: 519, Version: 18W.1)
    • Subject: Allgemeine Betriebswirtschaftslehre (Compulsory subject)
      • 1.3. ABWL 3: Entrepreneurship und Innovation ( 0.0h VO, VI / 4.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
          Absolvierung im 1., 2., 3. Semester empfohlen
  • Non degree programme BUILD! (SKZ: 000, Version: 02W)
    • Subject: Build! (Compulsory subject)
      • Gründungsorientierte Einführung in die BWL I ( 2.0h VC / 2.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
  • Master's degree programme Cross-Border Studies (SKZ: 584, Version: 22W.1)
    • Subject: Betriebswirtschaft und Entrepreneurship - 1 (Compulsory elective)
      • I.6.3 ABWL III: Entrepreneurship und Innovation ( 0.0h VO, VI / 4.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
  • Master's degree programme Cross-Border Studies (SKZ: 584, Version: 22W.1)
    • Subject: Betriebswirtschaft und Entrepreneurship (Compulsory elective)
      • II.6.3 ABWL III: Entrepreneurship und Innovation ( 0.0h VO, VI / 4.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
  • Bachelor's degree programme Liberal Arts: Understanding and Shaping the World of Tomorrow (SKZ: 672, Version: 24W.1)
    • Subject: Major I: Nachhaltigkeit & Governance (Compulsory elective)
      • 4.1.1 Ausgewählte Lehrveranstaltungen im Umfang von 52 ECTS-AP zu den Schwerpunktthemen Nachhaltigkeit, Governance, Friedens- und Konfliktforschung ( 0.0h XX / 52.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
          Absolvierung im 1., 2., 3., 4., 5., 6. Semester empfohlen
  • Bachelor's degree programme Liberal Arts: Understanding and Shaping the World of Tomorrow (SKZ: 672, Version: 24W.1)
    • Subject: Major II: Gesellschaften im globalen Wandel (Compulsory elective)
      • 4.2.1 Ausgewählte Lehrveranstaltungen im Umfang von 52 ECTS-AP zu den Schwerpunktthemen Historische Perspektiven, Soziale und philosophische Perspektiven, Technik und Gesellschaft ( 0.0h XX / 52.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
          Absolvierung im 1., 2., 3., 4., 5., 6. Semester empfohlen
  • Bachelor's degree programme Liberal Arts: Understanding and Shaping the World of Tomorrow (SKZ: 672, Version: 24W.1)
    • Subject: Major IV: Digitalisierung & Technologie (Compulsory elective)
      • 4.4.1 Ausgewählte Lehrveranstaltungen im Umfang von 52 ECTS-AP zu den Schwerpunktthemen Softwareentwicklung, Angewandte Informatik/Wirtschaftsinformatik, Digitalisierung und Gesellschaft ( 0.0h XX / 52.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
          Absolvierung im 1., 2., 3., 4., 5., 6. Semester empfohlen
  • Bachelor's degree programme Liberal Arts: Understanding and Shaping the World of Tomorrow (SKZ: 672, Version: 24W.1)
    • Subject: Minor VI: Digitale Transformation und Gesellschaft (Compulsory elective)
      • 4.6 Ausgewählte Lehrveranstaltungen im Umfang von 20 ECTS-AP zu den Schwerpunktthemen: Digitale Welten, Medien und Kommunikation, Digitalisierung und Gesellschaft ( 0.0h XX / 20.0 ECTS)
        • 601.910 Introduction Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h VO / 4.0 ECTS)
          Absolvierung im 1., 2., 3., 4., 5., 6. Semester empfohlen

Equivalent courses for counting the examination attempts

Wintersemester 2023/24
  • 601.910 VO Einführung Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h / 4.0ECTS)
Wintersemester 2022/23
  • 601.910 VO Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h / 4.0ECTS)
Wintersemester 2021/22
  • 601.910 VO Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h / 4.0ECTS)
Wintersemester 2020/21
  • 601.910 VO Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h / 4.0ECTS)
Wintersemester 2019/20
  • 601.910 VO Entrepreneurship & Innovation (ABWL III) (2.0h / 4.0ECTS)
Sommersemester 2018
  • 601.900 VO Entrepreneurship (2.0h / 4.0ECTS)
Sommersemester 2017
  • 601.900 VO Entrepreneurship (2.0h / 4.0ECTS)
Sommersemester 2016
  • 601.900 VO Entrepreneurship (2.0h / 4.0ECTS)
Sommersemester 2015
  • 601.900 VO Entrepreneurship (2.0h / 4.0ECTS)
Sommersemester 2014
  • 601.900 VO Entrepreneurship (2.0h / 4.0ECTS)
Sommersemester 2013
  • 601.900 VO Entrepreneurship (2.0h / 4.0ECTS)