602.976 (20W) Tutorial for the course Product Developement and Rapid Prototyping

Wintersemester 2020/21

Registration deadline has expired.

First course session
22.10.2020 15:00 - 17:00 Online Off Campus
... no further dates known

Overview

Due to the COVID-19 pandemic, it may be necessary to make changes to courses and examinations at short notice (e.g. cancellation of attendance-based courses and switching to online examinations).

For further information regarding teaching on campus, please visit: https://www.aau.at/en/corona.
Tutor/Tutors
Course title german Tutorium zu LV Produktentwicklung und Rapid Prototyping
Type Tutorium
Course model Blended learning course
Online proportion 40%
Hours per Week 2.0
ECTS credits 0.0
Registrations 10
Organisational unit
Language of instruction German
possible language(s) of the assessment German
Course begins on 22.10.2020
Remarks (english)

Due to the Covid-19 pandemic, teaching will be conducted online from 3.11.2020 until further notice. The dates listed below are valid. Further information will follow as soon as possible.

Time and place

Please note that the currently displayed dates may be subject to change due to COVID-19 measures.
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Course Information

Intended learning outcomes

Studierende sind in der Lage, selbst ein Produkt zu kreieren mit Hilfe von CAD-Programmen das Objekt aufzubauen und für Präsentationen vorzubereiten, um anschließend durch Unterstützung der Software Prototypen mittels Rapid Prototyping Verfahren zu erstellen. Dies geschieht durch CAD-Aufbauverfahren, Rendering-Verfahren und Fertigungsverfahren. Zum Schluss können die Studierenden ihr Produkt bei Unternehmen oder Sponsoren präsentieren. 

Teaching methodology including the use of eLearning tools

Vorträge (in den Online-Einheiten) & Einführung in Software Fusion 360; Produkte können mittels CAD aufgebaut, gerendert und Fertigung simuliert werden;

aktive Mitarbeiter, Hausarbeit, Vorstellung der eigenen Produkt-Ideen; Feedback seitens LV-Leitung, um die nächsten Schritte zu realisieren.


Course content

Studierende sind in der Lage, selbst ein Produkt zu kreieren mit Hilfe von CAD-Programmen das Objekt aufzubauen und für Präsentationen vorzubereiten, um anschließend durch Unterstützung der Software Prototypen mittels Rapid Prototyping Verfahren zu erstellen. Dies geschieht durch CAD-Aufbauverfahren, Rendering-Verfahren und Fertigungsverfahren. Zum Schluss können die Studierenden ihr Produkt bei Unternehmen oder Sponsoren präsentieren. 

Prior knowledge expected

keine

Literature

relevante Literatur wird in LV bekannt gegeben

Examination information

Im Fall von online durchgeführten Prüfungen sind die Standards zu beachten, die die technischen Geräte der Studierenden erfüllen müssen, um an diesen Prüfungen teilnehmen zu können.

Examination methodology

siehe Beurteilungskriterien der zugehörigen LV. 

Examination topic(s)

siehe Beurteilungskriterien der zugehörigen LV: die Abschlusspräsentation des Produkts bzw. das fertige Produkt ist ein Beurteilungskriterium für die Gesamtnote.

Assessment criteria / Standards of assessment for examinations

siehe Beurteilungskriterien der zugehörigen LV: die Abschlusspräsentation des Produkts bzw. das fertige Produkt ist ein Beurteilungskriterium für die Gesamtnote.

Grading scheme

Grade / Grade grading scheme

Position in the curriculum

  • Master's degree programme Applied Business Administration (SKZ: 918, Version: 12W.4)
    • Subject: Innovation Management (Compulsory elective)
      • Special Topics I: Innovation & Entrepreneurship ( 2.0h KS / 4.0 ECTS)
        • 602.976 Tutorial for the course Product Developement and Rapid Prototyping (2.0h TU / 0.0 ECTS)
  • Master's degree programme Applied Business Administration (SKZ: 918, Version: 12W.4)
    • Subject: Innovation Management (Compulsory elective)
      • Special Topics II: Innovation & Entrepreneurship ( 2.0h KS / 4.0 ECTS)
        • 602.976 Tutorial for the course Product Developement and Rapid Prototyping (2.0h TU / 0.0 ECTS)
  • Master's degree programme Applied Business Administration (SKZ: 918, Version: 12W.4)
    • Subject: Entrepreneurship I (Compulsory elective)
      • Special Topics I: Innovation & Entrepreneurship ( 2.0h KS / 4.0 ECTS)
        • 602.976 Tutorial for the course Product Developement and Rapid Prototyping (2.0h TU / 0.0 ECTS)
  • Master's degree programme Applied Business Administration (SKZ: 918, Version: 12W.4)
    • Subject: Entrepreneurship I (Compulsory elective)
      • Special Topics II: Innovation & Entrepreneurship ( 2.0h KS / 4.0 ECTS)
        • 602.976 Tutorial for the course Product Developement and Rapid Prototyping (2.0h TU / 0.0 ECTS)
  • Master's degree programme Information Management (SKZ: 922, Version: 19W.1)
    • Subject: Innovation Management and Entrepreneurship (Compulsory elective)
      • 6.3.3 Innovation Management and Entrepreneurship 3 ( 0.0h VI, VC, KS, SE / 4.0 ECTS)
        • 602.976 Tutorial for the course Product Developement and Rapid Prototyping (2.0h TU / 0.0 ECTS)
          Absolvierung im 1., 2., 3., 4. Semester empfohlen
  • Master's degree programme Information Management (SKZ: 922, Version: 13W.2)
    • Subject: Innovationsmanagement (Compulsory elective)
      • 5.2.3 Special Topics I: Innovation & Entrepreneurship ( 2.0h KS / 4.0 ECTS)
        • 602.976 Tutorial for the course Product Developement and Rapid Prototyping (2.0h TU / 0.0 ECTS)
  • Master's degree programme Information Management (SKZ: 922, Version: 13W.2)
    • Subject: Innovationsmanagement (Compulsory elective)
      • 5.2.4 Special Topics II: Innovation & Entrepreneurship ( 2.0h KS / 4.0 ECTS)
        • 602.976 Tutorial for the course Product Developement and Rapid Prototyping (2.0h TU / 0.0 ECTS)
  • Master's degree programme Information Management (SKZ: 922, Version: 13W.2)
    • Subject: Entrepreneurship (Compulsory elective)
      • 5.5.4 Special Topics Entrepreneurship ( 2.0h VC/KS / 2.0 ECTS)
        • 602.976 Tutorial for the course Product Developement and Rapid Prototyping (2.0h TU / 0.0 ECTS)

Equivalent courses for counting the examination attempts

This course is not assigned to a sequence of equivalent courses