Stammdaten

Feeding the Senses: Narrating Food Across Media
Beschreibung:

Feeding the Senses extends cognitive ecocritical analysis to a range of media beyond literature and film, and with its focus on food it turns to a subject that is extremely relevant to a range of cultural discourses in the contemporary world, ranging from health, hedonism and beauty to issues of justice, animal rights and sustainability. At the same time our relationship to food is extremely personal. Food concerns everyone everywhere, and we all tend to have emotionally fraught relationships to the things we put inside our bodies on a daily basis. The project explores the very different and yet related ways in which such depictions and narrativization of food engage audiences on the sensual and emotional level. It is also interested in the intriguing moments when food – the way it looks, smells, tastes and gives sustenance to a body – is translated from one medium into another in a complex act of sensory transposition

Schlagworte: Narrative, intermediality, transmedia narratology, cognitive ecocriticism, critical food studies, animal studies, empathy, emotion
Kurztitel: Feeding the Senses
Zeitraum: 01.01.2019 - 31.12.2024
Kontakt-Email: -
Homepage: -

MitarbeiterInnen

MitarbeiterInnen Funktion Zeitraum
Alexa Weik von Mossner (intern)
  • Projektleiter/in
  • 01.01.2019 - 31.12.2024

Kategorisierung

Projekttyp laufender Arbeitsschwerpunkt
Förderungstyp Sonstiger
Forschungstyp
  • Grundlagenforschung
Sachgebiete
  • 602005 - Amerikanistik
Forschungscluster
  • Nachhaltigkeit
  • Visuelle Kultur
Genderrelevanz 70%
Projektfokus
  • Science to Science (Qualitätsindikator: n.a.)
Klassifikationsraster der zugeordneten Organisationseinheiten:
  • Für die zugeordneten Organisationseinheiten sind keine Klassifikationsraster vorhanden
Arbeitsgruppen Keine Arbeitsgruppe ausgewählt

Finanzierung

Keine Förderprogramme vorhanden

Kooperationen

Keine Partnerorganisation ausgewählt