Master data

EU Resource Policy: Food (10)
Description:

Assessment of Resource efficiency in the food cycle

In diesem Projekt wird der Nahrungsmittelkreislauf (die Summe der Nahrungs-, und Futtermittel und Getränke, von der Prodution über Konsum zur Entsorgung) von verschiedenen Blickwinkeln, aufbauend auf den drei traditionellen Säulen der Nachhaltigkeit (Umwelt, Ökonomie, Soziales) betrachtet. Darüber hinaus werden Aspekte wie Ernährungssicherheit, Gesundheitsfragen und Ökosystemare Zusammenhänge, ökonomische Zusammenhänge, die globale Landnutzung und die Resourcen-konflikte rund um Nahrungsmittelerzeugung und -Verwendung mit einbezogen. Auch verschiedene Akteure des Nahrungsmittelkreislaufs (Konsumenten, Produzenten und der Nahrungsmittelmarkt) werden bearbeitet.

Ziel des Projekts (Service Contract) ist die Synthese und Bewertung von Nachhaltigkeitskriterien, welche von öffentlichen und privaten Aufragnehmern verwendet werden können, und die es erlauben, die Effizienz der Resourcennutzung im Nahrungsmittelskreislauf zu monitoren und zu beurteilen .

Keywords: Ernährung
EU Resource Policy: Food (10)
Description:

Assessment of Resource efficiency in the food cycle

The food cycle can be approached from a variety of angles. First of all, each of the three traditional pillars of sustainability (environmental, economical and social) can be taken into account, but more broadly, food security, in terms of quantity and quality, becomes interlinked to health issues, whether human health or ecosystem health. A bigger picture involves the global economy, through international markets and the land-use and resource use trade-offs for competing land demands from food and other commodities (e.g. biofuels). Additionally, consumption of goods in one world area lead in certain cases to land-use impacts in another world area. Finally, different types of key actors intervene in the cycle: consumer, product and food sector.

This service contract will review sustainability criteria that can be used by a wide range of public and private agents to assess and track progress in the resource efficiency of the food cycle in the EU.

The scope of the service contract includes the whole food cycle, including feed and beverages.

Keywords: food
Short title: EU Resource Policy: Food (10)
Period: 01.01.2011 - 30.06.2013
Contact e-mail: -
Homepage: -

Employees

Employees Role Time period
Karlheinz Erb (internal)
  • Project leader
  • 01.01.2011 - 30.06.2013
Thomas Kastner (internal)
  • Research staff
  • 01.01.2011 - 30.06.2013
Helmut Haberl (internal)
  • Research staff
  • 01.01.2011 - 30.06.2013

Categorisation

Project type Research funding (on request / by call for proposals)
Funding type §27
Research type
  • Fundamental research
  • Applied research
Subject areas
  • 2944 - Human ecology *
  • 5368 - Sustainable development, sustainable economics *
  • 5425 - Environmental sociology *
  • 5914 - Environmental research *
  • 1921 - Long-term ecological research *
  • 5924 - Environmental economics *
Research Cluster
  • Sustainability
Gender aspects 0%
Project focus
  • Science to Science (Quality indicator: n.a.)
Classification raster of the assigned organisational units:
working groups No working group selected

Funding

Cooperations

No partner organisations selected